Gyvename laikais, kai vyro laisvalaikis, regis, privalo būti produktyvus, įspūdingas arba bent jau vertas „Instagram“ nuotraukos. Lipimas į kalnus, maratonų bėgimas, investavimas į kriptovaliutas – visa tai puiku. Tačiau kartais pamirštame, kad hobis neprivalo būti pasiekimas. Jis gali būti tiesiog būdas pabūti su savimi, nurimti ir sukurti kažką paprasto, bet tikro. Kažką, kas džiugina ne kitų akis, o mūsų pačių jusles.
Norėdami iš naujo atrasti šią paprastą tiesą, kartais naudinga atsigręžti į praeitį. Į laikus, kai vyrai, kurių vardus šiandien tariame su pagarba, savo didybę rasdavo ne tik scenoje ar politikos arenoje, bet ir… virtuvėje. Jų netikėti vyrų hobiai atskleidžia, kad po didingais fasadais slėpėsi žmonės, vertinę ramybę, gerą maistą ir kūrybos džiaugsmą.
Šiandien pasinersime į trijų XX amžiaus titanų – neprilygstamo iliuzionisto Harry Houdini, tyliojo kino genijaus Charlie Chaplino ir Holivudo karaliaus Douglaso Fairbankso – virtuves. Jų palikti receptai yra daugiau nei tik ingredientų sąrašai. Tai – raktas į jų asmenybes ir įkvepiantis priminimas, kad tikrasis vyriškumas slypi ne jėgoje, o gebėjime atrasti džiaugsmą paprastuose dalykuose.
Pabėgimas į virtuvę: Harry Houdini ir precizijos menas
Harry Houdini buvo žmogus, kurio visas gyvenimas sukosi apie kontrolę, discipliną ir tobulą kiekvieno judesio apskaičiavimą. Jis išsilaisvindavo iš grandinių, pasprukdavo iš užrakintų seifų po vandeniu – jo pasirodymai buvo precizijos ir psichologinės ištvermės triumfas. Atrodytų, toks žmogus po darbų turėtų ieškoti visiško atsipalaidavimo. Tačiau jo mėgstamiausias patiekalas atskleidžia, kad aistra detalei ir kruopštumui jį lydėjo ir virtuvėje.
Houdini receptas – tai įdaryti kiaušiniai ir užkeptos grybų kepurėlės. Abu patiekalai reikalauja kantrybės ir tikslumo: kiaušinius reikia išvirti idealiai, trynius sutrinti į vientisą masę, o tada dailiai įdaryti atgal į baltymus. Grybus reikia kruopščiai paruošti, sluoksniuoti ir apkepti. Tai ne chaotiškas mėsos kepimas ant laužo, o labiau primena sudėtingo mechanizmo surinkimą. Tai – jo pabėgimo menas, perkeltas į lėkštę.
Houdini įdaryti kiaušiniai ir užkeptos grybų kepurėlės
Šis receptas – puikus užkandis, reikalaujantis susikaupimo, bet suteikiantis didelį pasitenkinimą.
Jums reikės:
- Kiaušiniams:
- 6 kietai virtų kiaušinių
- 2-3 šaukštai tirpinto sviesto
- Žiupsnelis Kajeno pipirų
- Šlakelis garstyčių ir acto
- Druskos pagal skonį
- Smulkintų salotų lapų arba gražgarsčių patiekimui
- Grybams:
- 500 g didesnių pievagrybių
- 1 mažas svogūnas
- Sviesto kepimui
- Džiūvėsėlių (geriausia naminių)
- Druskos, pipirų
Kaip gaminti:
- Paruoškite kiaušinius: Kietai virtus kiaušinius nulupkite ir perpjaukite pusiau. Atsargiai išimkite trynius į dubenėlį. Kad baltymų puselės stabiliai stovėtų, galite nupjauti ploną riekelę nuo jų apačios – tai tikras Houdini triukas!
- Sukurkite įdarą: Trynius sutrinkite šakute iki vientisos masės. Supilkite tirpintą sviestą, pagardinkite Kajeno pipirais, garstyčiomis, actu ir druska. Viską gerai išmaišykite iki purios pastos.
- Įdarykite: Gauta mase kruopščiai užpildykite kiaušinių baltymų puseles. Patiekite ant smulkintų salotų ar gražgarsčių patalo.
- Paruoškite grybus: Grybus nuvalykite (nelupkite, jei švarūs), išimkite kotelius. Kepurėles sudėkite į sviestu išteptą kepimo indą.
- Sluoksniuokite: Smulkiai supjaustykite svogūną ir grybų kotelius. Pakepinkite svieste. Kepimo inde ant grybų kepurėlių berkite sluoksnį džiūvėsėlių, tada sluoksnį apkeptų svogūnų, uždėkite po gabalėlį sviesto ir pagardinkite druska bei pipirais. Kartokite sluoksnius, kol indas bus pilnas, viršuje palikdami džiūvėsėlių sluoksnį.
- Kepkite: Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai apskrus.
Namų ilgesys lėkštėje: Charlie Chaplino jaukumas
Charlie Chaplinas, mažasis valkata, visam pasauliui tapo vienišumo, bet kartu ir nesunaikinamo optimizmo simboliu. Nors jo personažas dažnai kovojo dėl duonos kąsnio, pats Chaplinas, tapęs pasauline žvaigžde, niekada nepamiršo savo šaknų – skurdaus Londono, iš kurio atkeliavo. Būtent todėl jo mėgstamiausias patiekalas – jautienos ir inkstų pyragas – yra ne prabangus delikatesas, o tikras britiškas „comfort food“.
Šis patiekalas – tai nostalgija, šiluma ir saugumo jausmas. Tai maistas, kuris sušildo ne tik kūną, bet ir sielą. Gaminant jį, virtuvė prisipildo sodrių, žemiškų aromatų, kurie nukelia į jaukią senos Anglijos užeigą. Chaplinui, nuolat keliaujančiam ir gyvenančiam po padidinamuoju stiklu, šis pyragas greičiausiai buvo būdas sugrįžti namo, bent jau mintimis.
Psichologai jau seniai kalba apie gaminimo terapinę naudą. Procesas, kai iš atskirų ingredientų kuriame vientisą patiekalą, reikalauja dėmesingumo ir įsitraukimo. Kaip teigia garsus psichologas Mihaly Csikszentmihalyi, tai gali sukelti „srauto“ (angl. flow) būseną – visišką pasinėrimą į veiklą, kai laikas, regis, išnyksta. Ši kulinarinė terapija yra ypač naudinga vyrams, kaip būdas sumažinti stresą ir atitrūkti nuo kasdienių rūpesčių. Chaplino pyragas – puikus įrankis tai patirti.
Charlie Chaplino jautienos ir inkstų pyragas
Sodrus, sotus ir neįtikėtinai jaukus patiekalas, idealiai tinkantis šaltam rudens ar žiemos vakarui.
Jums reikės:
- 1 kg jautienos mentės, supjaustytos kubeliais
- 250 g jautienos arba avienos inkstų
- 2 didelių svogūnų, smulkiai supjaustytų
- Miltų (apvoliojimui)
- Druskos, pipirų
- Jautienos sultinio
- 500 g bemielės sluoksniuotos tešlos
- 1 kiaušinio plakinio (aptepimui)
- Sviesto arba aliejaus kepimui
Kaip gaminti:
- Paruoškite mėsą: Jautienos kubelius ir nuvalytus, supjaustytus inkstus pagardinkite druska, pipirais ir gerai apvoliokite miltuose.
- Apkepkite: Dideliame puode įkaitinkite riebalus ir partijomis apkepkite mėsą iš visų pusių iki rusvumo. Išimkite mėsą. Tame pačiame puode apkepinkite svogūnus, kol suminkštės.
- Troškinkite įdarą: Grąžinkite mėsą į puodą. Užpilkite sultiniu tiek, kad apsemtų. Užvirkite, tada sumažinkite ugnį, uždenkite ir troškinkite ant lėtos ugnies apie 2-3 valandas, kol mėsa taps minkštutėlė. Leiskite įdarui visiškai atvėsti – tai svarbiausias žingsnis, kad tešla išliktų traški!
- Formuokite pyragą: Atvėsusį įdarą sudėkite į gilų kepimo indą. Ant viršaus užklokite sluoksniuotos tešlos lakštą, kraštus gerai apspauskite. Tešlos viršuje padarykite kelias įpjovas garams išeiti.
- Kepkite: Aptepkite pyragą kiaušinio plakiniu ir kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių, kol tešla gražiai iškils ir taps auksinės spalvos.
Herojaus saldėsiai: Douglaso Fairbankso netikėtumas
Douglas Fairbanksas buvo pirmasis Holivudo veiksmo herojus. Zorro, Robinas Hudas, D’Artanjanas – jo vaidmenys įkūnijo drąsą, atletiškumą ir nuotykių dvasią. Jis buvo tas, kuris šuoliuoja stogais, kaunasi kardais ir gelbsti damas. Sunku įsivaizduoti tokį vyrą, kruopščiai matuojantį cukrų ir plakantį kiaušinius desertui. Tačiau jo receptas – saldus duonos tortas – griauna visus stereotipus.
Herojaus saldėsiai: Douglaso Fairbankso duonos tortas
Šis receptas, nors ir paprastas, atskleidžia Holivudo karaliaus pomėgį saldumynams ir įrodo, kad net didžiausi herojai mėgaujasi jaukiais namų skoniais.
Jums reikės tortui:
- ½ puodelio šviežių duonos trupinių
- ½ puodelio cukraus
- ½ puodelio smulkintų riešutų (pvz., graikinių)
- 1½ arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
- 2 kiaušinių
- 2 valgomiejų šaukštų vynuogių sulčių
- ½ citrinos (reikės sulčių)
Jums reikės įdarui:
- 1 kiaušinio
- ½ puodelio smulkintų graikinių riešutų
- ½ puodelio cukraus
- ½ citrinos sulčių
Kaip gaminti:
- Paruoškite pagrindą: Duonos trupinius sumaišykite su vynuogių sultimis ir išspaustomis ½ citrinos sultimis ir leiskite išbrinkti.
- Išplakite kiaušinius: Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius išplakite su cukrumi iki purios, šviesios masės. Baltymus atskirame inde išplakite iki standžių putų.
- Sujunkite ingredientus: Į trynių ir cukraus masę sudėkite smulkintus riešutus, kepimo miltelius ir išbrinkusius duonos trupinius. Viską gerai išmaišykite. Galiausiai atsargiai įmaišykite plaktus kiaušinių baltymus.
- Kepkite: Paruoštą tešlą padalinkite į dvi sviestu išteptas ir miltais pabarstytas nedideles kepimo formas. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje apie 20 minučių.
- Pagaminkite įdarą: Kol biskvitai vėsta, sumaišykite visus įdarui skirtus ingredientus: išplakite kiaušinį, suberkite cukrų, riešutus ir supilkite citrinos sultis.
- Sutepkite tortą: Vieną atvėsusį biskvitą aptepkite paruoštu įdaru ir uždenkite antruoju biskvitu. Jei norite, torto viršų galite papuošti glajumi.
Sėkmės gaminant!
Šis pasirinkimas parodo, kad vyriškumas neturi vieno veido. Gali būti ir stiprus, ir jautrus. Gali vytis piktadarius, o vakare mėgautis saldžiu, paties pagamintu desertu. Fairbankso hobis rodo jo pasitikėjimą savimi – jam nereikėjo niekam įrodinėti savo vyriškumo, todėl jis galėjo laisvai mėgautis tuo, kas jam patinka, net jei tai ir buvo „nevyriškas“ desertų gaminimas. Tai pamoka mums visiems: netikėti vyrų hobiai neturi atitikti kažkieno primestų lūkesčių. Svarbiausia, kad jie teiktų džiaugsmą.
Išvada: atraskite savo slaptą receptą
Houdini, Chaplinas ir Fairbanksas nebuvo profesionalūs virėjai. Jie buvo vyrai, kurie savo įtemptuose gyvenimuose rado atgaivą paprastoje, kasdienėje veikloje. Jų receptai – tai ne tik maistas. Tai įrodymas, kad kiekviename iš mūsų slypi netikėtų talentų ir pomėgių, kurie laukia, kol bus atrasti.
Galbūt jūsų slaptas receptas bus ne jautienos pyragas, o tobulai išvirta rytinė kava. Gal ne tortas, o iš medžio išdrožtas šaukštas. O gal tiesiog laikas, praleistas tyloje, skaitant knygą. Svarbiausia – leisti sau turėti hobį, kuris neturi jokio kito tikslo, išskyrus patį procesą ir džiaugsmą, kurį jis teikia. Nes būtent tuose ramiuose, kūrybinguose momentuose mes geriausiai pažįstame patys save.